Псилоцибінові гриби послабили чоловікові прояви колірної сліпоти

Американські дослідники описали випадок чоловіка, у якого після вживання псилоцибінових грибів колірна сліпота стала менш вираженою, а тимчасово навіть зникла. Покращення зареєстрували за результатами тестування зору чоловіка до і після вживання психоактивної речовини, які оприлюднили у журналі Drug Science, Policy and Law.

Зображення із тесту Ішігари. Shinobu Ishihara

Як дійшли до цього відкриття?

Ще дослідження 2020 року, яке вивчало глобальне вживання наркотиків, показало, що після психоделіків близько 49 відсотків людей із колірною сліпотою відмічають покращення зору. Більш ніж третина при цьому повідомили, що ефект тривав від кількох днів і навіть до років. Однак опис клінічного випадку від лікарів і дослідників Клівлендської лікарні та Університету Алабами є першим, що науково фіксує це явище.

У статті описується історія 35-річного чоловіка з легкою дейтеранопією, за якої людина погано розрізняє червоний і зелений кольори. Він мав досвід вживання різноманітних психоделіків, зокрема ЛСД, ДМТ та псилоцибінових грибів, після яких теж помічав у себе послаблення колірної сліпоти, тому вирішив перевірити зміни у зорі за допомогою стандартних тестів. Тож наступного разу, через чотири місяці після останнього вживання психоделіків і безпосередньо перед черговим вживанням псилоцибінових грибів, він пройшов оцінювання важкості дейтеранопії тестом Ішігари, де людина має визначити, наскільки добре бачить число, утворене із мозаїки кольорових цяток. Потім чоловік регулярно оцінював зір ще протягом чотирьох місяців.

Як вплинули гриби на зір?

За тестом Ішігари, до грибів чоловік набрав 14 балів, що відповідає легкій колірній сліпоті. Через 12 годин його показник лише злегка покращився до 15 балів, однак через добу сягнув уже 18, що зазвичай оцінюється як нормальний зір. Що цікаво, протягом наступних чотирьох місяців зір залишався на такому ж рівні. Через 436 днів науковці самі протестували чоловіка і оцінили його зір у 16 балів, що все ще вище за початковий показник, однак за цей час пацієнт ще один раз вживав гриби, хоч і у вдвічі меншій дозі.

Самостійне оцінювання колірної сліпоти пацієнтом не дозволяє робити висновки про лікувальну дію психоделіків. Однак автори вважають описаний ними випадок достатнім для проведення наступних вивчень щодо можливого впливу психоделіків, зокрема грибів, з більшою кількістю учасників із колірною сліпотою.

Джерело