Параліч семи дітей пов’язали з новою вакциною проти поліомієліту

Семеро дітей в Африці виявилися паралізованими вакциноспорідненим вірусом, що походить з нової оральної живої вакцини проти поліомієліту nOPV2, яка покликана запобігти таким ускладненням інфекції. Про це повідомляє Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту на своєму сайті.

Ілюстрація поліовірусу. CDC, via Associated Press

Що це за вакцина і як вона посприяла спалахам?

Живу вакцину nOPV2 у вигляді оральних крапель почали застосовувати у березні 2021 року як ефективну заміну менш безпечній вакцині mOPV2. З того часу діти у 28 країнах світу отримали більш ніж 600 мільйонів доз препарату і лише у двох із них — Бурунді та Демократичній Республіці Конго — виявили випадки паралічу, пов’язані з вакциною. Там у випорожненнях сімох дітей із паралічем та у п’яти зразках із довкілля виявили штами вірусу, які походять з вакцини. Але за розрахунками, з попередньою вакциною mOPV2 таких спалахів було б 30-40, замість двох.

Фахівці вважають, що причина спалахів у недостатньому покритті вакцинами дітей. Вакциновані діти деякий час після щеплення проти поліомієліту виділяють з фекаліями ослаблені вірусні частинки. У місцях, де обмежений доступ до чистої води та санітарії, і де недостатня кількість вакцинованих дітей, виділені віруси можуть поширюватися серед незахищених осіб, накопичуючи мутації, які повертають їм здатність спричиняти параліч. Якби всі діти були щепленими, вірус не мав би змоги так поширюватися й мутувати.

Джерело