Немиті руки та брудна вода спричинили 1,4 мільйона смертей у 2019 році

Дослідники зі Швейцарії, Великої Британії та США порахували, що у 2019 році через недостатню гігієну, антисанітарію та небезпечну для споживання воду у всьому світі померло близько 1,4 мільйона людей. Головним чином, до смерті призводили діарея та респіраторні інфекції, які частіше уражали жителів країн із низьким доходом, пишуть автори у журналі The Lancet.

Rizal Hilman / Unsplash

Чому це важливо?

Поганий доступ до чистої питної води, недостатня санітарія та гігієна, зокрема миття рук з милом, продовжує бути однією з найбільших проблем у галузі охороні здоров’я, з якою стикаються мільярди жителів планети. Серед іншого, вона збільшує ризик діареї та хронічного недостатнього харчування через неї, гострих респіраторних інфекцій та гельмінтозів, які передаються через землю. Нове дослідження також свідчить, що з недостатнім доступом до води, санітарії та гігієни пов’язано 74 мільйони років життя з поправкою на непрацездатність у 2019 році.

Виправивши проблему, можна було б уникнути 69 відсотків випадків діареї, 14 відсотків — гострих респіраторних захворювань, 10 відсотків — недостатнього харчування та всі 100 відсотків — гельмінтозів. Зробити це можна через збільшення кількості захищених від фекальних та хімічних забруднювачів джерел питної води, безпечну утилізацію відходів, зокрема екскрементів із домогосподарств, та збільшення доступності засобів для миття рук з милом вдома й у громадських місцях.

Джерело