Не дайте Росії закрити хлібний морський коридор. Патріарх Святослав звернувся до ООН та ФАО

Я звертаюся до всіх компетентних міжнародних інституцій, до Організації Об’єднаних Націй, до міжнародної організації ФАО (The Food and Agriculture Organization), яка бореться з голодом у світі, до церковних інституцій: не дайте закрити хлібний морський коридор життя, який допомагає розблокувати українські порти на Чорному морі, та може послужити тим, хто найбільше потребує допомоги.

Із таким закликом звернувся Патріарх Святослав, передає Департамент інформації УГКЦ.

Зернова угода, згідно з якою українське зерно постачається у різні країни світу, сьогодні є під загрозою, а наприкінці листопада через деструктивні дії Росії може взагалі припинитися.

«Одеса і Одещина, — зазначив Предстоятель УГКЦ, — є морськими воротами України. І сьогодні ці ворота хочуть послужити запобіганню всім небезпекам голоду людей у світі. Україна має хліб, який щедро вродив цього року, і хоче поділитися ним із потребуючими. Ми бачили [під час нещодавнього душпастирського візиту на Одещину та Миколаївщину — ред.], як вервички вантажних машин, наповнених зерном, стоять у черзі до одеських морських портів, щоб відвантажити український хліб і вивезти його потребуючим різних країн світу. Але, на жаль, зернова угода, яка відкрила цю морську дорогу життя, щоб український хліб через Чорне море міг прийти до тих, хто його дуже потребує, є під загрозою».

«Коли ця угода була укладена, щодня з одеських портів виходило близько 15 суден. Сьогодні ж виходить 4 судна, як кажуть нам компетентні представники органів одеської влади. Вчора [21 жовтня — ред.] Президент України повідомив, що проходження кораблів через цю дорогу життя затримується. Цю затримку спричиняє Росія. Зараз стоїть понад 150 суден, які чекають на можливість вивезти, відвантажити українське зерно. Але найгірше, що ця угода наприкінці листопада через деструктивні рухи Росії може припинитися», — констатував Глава УГКЦ.

Джерело