Миші з прискореним старінням прожили наполовину довше при нестачі кисню

Американські науковці з’ясували, що тривала нестача кисню може подовжувати тривалість життя не лише нематодам та комахам, як це показали попередні досліди, а й ссавцям. Миші, які через генетичну модифікацію прискорено старіють, прожили на 50 відсотків довше, коли їх з дорослого віку тримали у камері зі зниженою на половину від норми концентрацією кисню. Результати опубліковані в журналі PLOS Biology.

Unsplash

Навіщо обмежувати тварин у кисні?

Дослідники розглядають різні способи подовження життя й сповільнення старіння, частина з яких основана на обмеженні. Наприклад, дієвим показало себе обмеження у харчуванні у дослідах на нематодах, плодових мушках та мишах. Інший потенційний спосіб ґрунтується на обмеженні споживання організмом кисню, про що свідчать досліди на клітинах, зокрема людських, та на нематодах і плодових мушках. Перевірити, чи працює це і на ссавцях теж, взялися дослідники Гарвардської медичної школи. Вони провели досліди з мишами, які народжуються цілком звичайними, однак через генетичну мутацію старіють швидше за норму. Таких неодноразово використовували при вивченні процесів старіння, але цього разу 4-тижневих мишей розділили на дві групи, де одна потрапила у камеру зі звичайною концентрацією кисню у повітрі у 21 відсоток, а контрольна — у камеру з концентрацією кисню в 11 відсотків.

Що стало з мишами від нестачі кисню?

Тварини при хронічному дефіциті кисню прожили приблизно на 50 відсотків довше, ніж миші у контрольній групі, незалежно від статі. Якщо перші у середньому жили 23,6 тижня, то другі — всього 15,7 тижня. У віці 16 тижнів обмежені у кисні миші все ще успішно проходили тест на координацію, тоді як звичайні здавалися учетверо раніше.

Вчені подумали, що вплив на тривалість життя може бути зумовленим зміною у харчуванні, яка вже раніше проявляла у цих тварин вплив на довголіття. Але спостереження вказало, що миші з гіпоксією їли навіть більше, ніж контрольні. У них також не виявили збільшеного рівня маркерів пошкодження ДНК та маркерів старіння, однак точний механізм противікової дії гіпоксії наразі автори не змогли з’ясувати. Між тим, його вивчення може вказати на нові шляхи подовження життя та сприяння здоровому старінню у людей.

Джерело