Ми заслужили забити Ренну більше — Йовічевіч

Фото: ФК Шахтер Донецк Йовічевіч радий перемозі над Ренном

Головний тренер Шахтаря прокоментував результат першого матчу 1/16 фіналу Ліги Європи.

Задоволений результатом домашнього матчу з Ренном, але вважає, що команда мала забивати супернику більше. Так після першого поєдинку 1/16 фіналу Ліги Європи вважає Ігор Йовічевіч.

«Дуже важливо було зіграти на перемогу, щоб перший тайм із цих двох матчів нокаут-фази був вдалим, і щоб ми з хорошим результатом поїхали до Ренна. Матч надав нам багато інформації, і ми зробимо хороший аналіз. Відсутність ігрової практики була негативним фактором для нас, ми знали про це, тому що граємо проти Ренна — однієї з команд, яка перебувала в найкращій формі в Європі до чемпіонату світу, провела 17 матчів поспіль без поразок, а зараз, після мундіалю і до цього дня, у них трохи криза. Але все одно наша остання офіційна гра була 23 листопада минулого року, і ймовірно, що після трьох місяців ти не можеш бути на тому рівні, як Ренн, який грає в чемпіонаті Франції, що входить до топ-5 в Європі. Це дійсно дуже хороша інформація та розуміння, як б’ється команда з характером і якістю: коли множиться якість на характер, це виглядає так, як виглядало в першому таймі, поки був «бензин», скажімо так.

У другому таймі загубили трошки контроль, бо перша лінія вже не була настільки свіжою через ті фактори, які я називав, і ми не дружили з м’ячем, наскільки хотіли б. Вони забили гол, але добре, що ми знову захопили ініціативу і загалом мали більше гольових моментів, ніж суперник. Тут лишається лише шкодувати, що не змогли забити більше, бо заслужили на це. Вітаю хлопців з величезною битвою сьогодні. З тим, як учора я казав, щоб подарували усмішку Микиті та Іллі – двом хлопцям, які сьогодні були на стадіоні. Ми усвідомлювали, коли терпіли, для кого ми граємо: для України, українських солдатів. Ми знаємо, за кого ми граємо, і ніколи про це не зможемо забути. Але це лише перший тайм. Знаємо, що буде дуже важка гра в Ренні – реванш перед великою кількістю вболівальників. Вони на своєму полі дуже вдало грають, і це гарний тест для нас. Але, вважаю, ми будемо готові до другого матчу навіть трошки краще, аніж до першого.

– Чи є у вас розуміння, що гравці «Ренна» більш молоді, ніж гравці вашої команди?

– Ви бачили, що в нас у складі є теж молоді гравці, але на футбольному полі всі рівні. Буває, що футболіст, якому 17 років, коштує 100 мільйонів. Той самий Камавінга грав у Ренні в 17 років, так? Якщо хтось гарний гравець, то він гарний. Я би тут ніколи не виділяв, хто має більше років. Тоді я – найкращий гравець матчу, бо маю 49 років.

– Як можете оцінити гру Криськіва? Чи гідно він замінив Мудрика на позиції?

– Діма Криськів показав уже своїми іграми в минулому чемпіонаті, на що він здатний на іншій позиції. Це футболіст, який має інтелект, має здатність підлаштуватися під командні дії. І сьогодні він зіграв дуже добре, на рівні команди. Окрім забитого м’яча саме з нього почався другий гол – він віддав на Коноплю. Упродовж усіх зборів ми награвали декілька варіантів, і Криськів просто підходить зараз за своїми характеристиками під нашу модель гри. Як я вчора і казав, ми мусимо навчитися жити без Мудрика, який давав нам зовсім інші характеристики. На відміну від нього Криськів – інакший футболіст, але однаково може дати багато користі на цій позиції. Тож підлаштовуємося зараз під нього на цій позиції. І ще раз кажу: вітаю команду, бо в сьогоднішній грі ми знали, що буде важко як для першого офіційного матчу. Бо турецькі збори й сьогоднішній матч – це два зовсім різні спорти. Сьогодні був такий рівень адреналіну й стресу, якого ми не відчували вже три місяці. Як для першої гри це добра інформація для нас: як готуватися, які висновки зробити на другий матч, бо там на нас очікує дуже гаряча атмосфера. Ви знаєте, що Ренн має гарних уболівальників, чудовий стадіон, що вони понесуться від перших хвилин і зроблять нам багато труднощів. Маємо гарний результат, що тримає нас у тонусі, і думаю, у другому матчі будемо в іще кращій ігровій формі. Бо в другому таймі, ви помітили, трошки впала динаміка – і це нормально. Вони теж йшли ва-банк на інерції після забитого гола, хоча потім заспокоїлися, і ми взяли знову під контроль матч і декілька моментів мали. Шкода, що не забили, – був би рахунок геть іншим. Бо конкретних моментів вони не мали, які були в нас. А загалом окей, за перший тайм вітаю хлопців.

– Чи вразив вас чимось Ренн або все було очікувано?

– Ми ретельно аналізували Ренн, багато останніх поєдинків: і коли вони набирали свій переможний хід, і останні 10 матчів, коли вони дійсно за результатами зайшли в маленьку кризу, де мають проблеми з перемогами. Якщо не помиляюся, то сьогодні це шоста поразка в них. Кожна команда має свою кризу. Немає команди у світі, що не потрапляє в певну кризу, і Ренн не є винятком. Та все одно відсутність нашого ігрового тонусу ми хотіли компенсувати мотивацією і виконанням нашого тактичного плану, що ставили перед собою через той аналіз, про який я сказав. Бо вони дуже пресингуюча команда, дуже агресивна, яка грає в цій схемі на чужій половині поля, багато голів забили після пресингу поблизу воріт противника. І тут, якщо мінімальна помилка, вони цим скористаються. Так, бачу, що вони мають проблеми з травмами, але ми теж маємо неоптимальний склад. Зважаючи на всі плюси та мінуси, мусимо не забувати, в якому вони грають чемпіонаті, а ми ще не почали його. Турецькі збори і сьогоднішній матч, я вам уже сказав, не можна порівняти. Тому для нас було цікаво дізнатися, де ми будемо сьогодні, як виглядатимемо. Але бачу, що коли команда б’ється один за одного, як козаки, то їхня якість просто не може зникнути. Бо мотивація зашкалювала, і це було видно. Особливо, коли «бензину» в першому таймі було достатньо. У другому таймі трошки підсіли, мали моменти, та шкода, що не забили третій гол, щоб було іще легше. І на нас очікує дуже важкий матч там, тож готуватимемося.

– Що було вирішальним у вашій перемозі – мотивація, про яку ви сказали, чи ще якісь інші чинники?

– Звичайно, що не можеш обіграти таку команду, як Ренн, якщо не маєш тактичної дисципліни, індивідуальної відповідальності, організації гри, ментальної стійкості – усіх факторів, що необхідні, аби виграти матч на такому рівні. Для нас це дуже великий виклик – продовжити ті самі емоції, що були в Лізі чемпіонів. І хочеться перемогти й повторити ті самі відчуття: почуватися міцним, потужним у зусиллях, що ми вкладаємо на футбольному полі. Думаю, ми сьогодні заслужено перемогли. Терпіли в другому таймі, це також очевидно, але загалом мали більше моментів, щоб виграти поєдинок із великим рахунком. Гадаю, якщо відсутність ігрової практики не компенсувати мотивацією, то результатом точно стане поразка. Бо тонус, який мають вони і ми, просто неможливо порівняти. Тому маєш знайти інші шляхи – мотиваційні, емоційні, тактичні, – як нейтралізувати їхню гру, їхній пресинг, нейтралізувати Догу, Буріжо, Гуїрі, Калімундо, які є топфутболістами. І аналіз нам допоміг, щоб фізичні недоліки компенсувати тактичною дисципліною і мотивацією», — наводить слова Йовічевіча офіційний сайт Шахтаря.

Нагадаємо, що Шахтар переміг удома Ренн 2:1 у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи. Поєдинок у відповідь пройде 23-го лютого у Франції.

Джерело