Макрон закликав РПЦ не виправдовувати війну проти України

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у неділю, що Російська Православна Церква дозволяє владі країни маніпулювати нею для виправдання війни в Україні, і закликав РПЦ протистояти такому тиску.

Макрон, який перебуває з офіційним візитом в Італії, виступив з промовою на міжнародній конференції всесвітньої групи світу та благодійності Сант-Еджідіо, інформує Голос Амерки.

На зустрічі був присутній предсавник Російської Православної Церкви митрополит Антоній.

Президент Франції присвятив Україні значну частину свого виступу.

Нагадаємо, що Патріарх Кирил не лише шепідтримав вторгнення Росії до України, але й благословляє російських окупантів на війну.

«Релігійні лідери також відіграють роль опору, коли стикаються з нерозсудливістю цих подій, – сказав Макрон, посилаючись на війну Росії проти України. – Ми добре знаємо, як православною релігією сьогодні маніпулюють можновладці в Росії, щоб виправдати свої дії. Тут необхідний опір».

Макрон нагадав, що опір означає «ніколи не виправдовуватися, не потрапляти в пастку, не підтримувати політичні проекти, спрямовані на заперечення гідності кожної людини».

За словами президента Франції, він вірить у можливість встановлення миру в Україні, незважаючи на те, що Росія попередила про можливість ескалації конфлікту.

Джерело