КСУ ухвалив рішення у справі щодо зняття недоторканності з народних депутатів

Зняття недоторканності з народних депутатів визнано конституційним.

У вівторок, 1 листопада, на пленарному засіданні Велика палата Конституційного Суду України ухвалила Рішення у справі щодо конституційного контролю змін до Конституції України, що набрали чинності, за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)“. Про це повідомляє пресслужба КСУ.

«Суб’єкт права на конституційне подання твердив, що Закон є неконституційним, вважаючи, що його було ухвалено з порушенням конституційної процедури.

Конституційний Суд України для забезпечення послідовності своєї судової практики, юридичної визначеності й конституційної стабільності установив, що йому належить здійснювати подальший (a posteriori) конституційний контроль щодо конституційних поправок після набрання ними чинності, оскільки відсутність судового контролю за процедурою розгляду та ухвалення відповідних законів, що їх визначено приписами розділу XIII Конституції України, може мати наслідком обмеження чи скасування прав і свобод людини й громадянина, ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності або зміну конституційного ладу в спосіб, що його не дозволено Конституцією України.

Дійшовши висновку, що конституційну процедуру розгляду, ухвалення та набрання чинності Законом не було порушено, Конституційний Суд України визнав оспорюваний Закон такими, що відповідає Конституції України.

Суддя-доповідач у цій справі – Віктор Кривенко.

Текст Рішення та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті Конституційного Суду 2 листопада 2022 року», — сказано у повідомленні.

Джерело