Кабмін провів засідання: які рішення були прийняті 18 листопада

Внесено зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

У п’ятницю, 18 листопада, Кабінет Міністрів провів засідання. Які рішення прийнято, повідомив представник КМУ у парламенті Тарас Мельничук.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури». Законопроектом передбачено право призначення керівників комунальних закладів культури в населених пунктах з населенням до 5 тисяч жителів без обов’язкового проведення конкурсного добору. Уточнено норму щодо центральних органів виконавчої влади, які мають погоджувати виключення закладів культури з базової мережі, їх реорганізацію чи ліквідацію. Скасовано норму щодо атестації в театрах тощо.

Внесено зміни до Порядку подання інформації про платників податків, об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, для забезпечення ведення їх обліку, а також обчислення та справляння податків і зборів. Зазначені зміни спрямовані на приведення положень Порядку у відповідність до чинного законодавства України, удосконалення інформаційних відносин між органами виконавчої влади та контролюючими органами щодо подання інформації, необхідної для забезпечення повноти обліку платників, об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, а також обчислення і справляння податків та зборів.

Здійснено вихід України з Угоди про заснування Міжнародного центру наукової та технічної інформації, вчиненої 27.02.1969 у м. Москві.

Внесено зміни до постанови КМУ від 17.03.2011 № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та до постанови КМУ від 07.03.2022 № 216 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них» з метою забезпечення закладів охорони здоров’я Державного управління справами медичним обладнанням, необхідним для лікування та діагностики пацієнтів.

Затверджено, на виконання ЗУ «Про ветеринарну медицину», Методику розрахунку плати за видачу ветеринарних документів. Методика містить умови, за яких здійснюється формування тарифів на послуги з оформлення та видачі на платній основі ветеринарних документів, що надаються Держпродспоживслужбою, органами та установами, що належать до сфери її управління, ліцензованими ветеринарними лікарями, уповноваженими на видачу таких документів.

Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства на 2022 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету на суму 102 млн. 235 тис. гривень між окремими бюджетними програми, зокрема збільшено видатки розвитку за бюджетною програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» на суму 100 млн гривень. Також  збільшено на 2 млн 235 тис. гривень видатки споживання за бюджетною програмою «Організація і регулювання діяльності установ в системі агропромислового комплексу». Внесено зміни до постанови КМУ від 16.08.2022 № 918 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції», якими продовжено до 30 листопада 2022 року граничний строк подання заявки до Державного аграрного реєстру на отримання бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою.

Внесено зміни до ряду постанов КМУ у зв’язку з припиненням державного підприємства «Державний центр інформаційних ресурсів України». Зазначені зміни стосуються адміністрування інформаційно-комунікаційних систем та передбачають покладення функцій адміністратора відповідних систем на державне підприємство «ДІЯ». Також ДП «ДІЯ» визначено одержувачем бюджетних коштів, що спрямовуються на відповідні заходи.

Внесено зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Уточнено дати подання заяв, цілі, на які надається грант, критерії отримувачів гранту, критерії перевірки заявників, процедури інформування про надання або відмову в наданні гранту отримувачу. Уточнено механізм процедури подання на перерахування коштів для надання грантів тощо.

Зменшено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції України на 2022 рік, обсяг видатків споживання за програмою «Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України» на суму 35 млн 977,5 тис. гривень. Натомість, збільшено на 35 млн 977,5 тис. гривень обсяг видатків споживання за програмою «Виконання покарань установами і органами Державної кримінально-виконавчої служби України» задля забезпечення органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України продуктами харчування, якісними медичними послугами, а також оплати енергоносіїв та комунальних послуг.

Передано 4 цілісні майнові комплекси державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад Чернівецької області задля забезпечення ефективного управління відповідними закладами органами місцевого самоврядування Чернівецького регіону.

Схвалено залучення гранту на бюджетну підтримку від Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародної асоціації розвитку (що діють як адміністратор Цільового фонду багатьох донорів зі співфінансування Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні») у розмірі 4,5 млрд доларів США як додаткового фінансування для третього додаткового фінансування зазначеного Проекту.

Схвалено Протокол між Урядом України та Урядом Республіки Польща про внесення змін до Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги, учиненого в м. Варшава 09.09.2015, із змінами, внесеними Протоколом, учиненим у м. Варшава 03.12.2018, та Протоколом, учиненим у м. Варшава 15.09.2021. Зокрема, передбачено схвалення збільшення розміру кредиту від Уряду Республіки Польща до 160 млн євро, продовження кінцевої дати укладення контрактів, скасування положення щодо вимоги отримання не менше 60 % витрат польського походження для закупівлі технічних засобів митного контроль тощо.

Виділено Міністерству економіки 45 млн 627, 794 тис. грн з резервного фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу», з них 23 млн 120, 794 тис. гривень — на надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, 22 млн 507 тис. гривень — на надання грантів на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

Джерело