Якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати її колаборантом – Зеленський

Президент підкреслив, що випадки зради доволі швидко встановлюються СБУ та не є масовими. Джерело фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні у вівторок ввечері, 3 жовтня, сказав, що, якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати таку людину колаборантом.

«Російські пропагандисти залякують людей у районах, які поки що контролюють окупанти, що Україна нібито вважатиме колаборантами ледве не всіх, хто залишився на окупованій території. Абсолютна маячня.

Наш підхід завжди був і залишається чітким і справедливим. Якщо людина не служила окупантам і не зрадила України, то немає підстав вважати таку людину колаборантом. Це елементарні речі. Якщо вчитель залишився українським учителем і не брехав дітям про те, хто ворог… Або якщо людина залишилась українським працівником української комунальної служби і, наприклад, допомагала зберегти енергопостачання для людей, то не можна в чомусь таку людину звинувачувати.

Сотні тисяч наших людей перебували на тимчасово окупованій території. Багато хто допомагав нашим військовим і спецслужбам. Багато хто просто намагався вижити й чекав, коли повернеться український прапор.

Звичайно, були й ті, хто зрадив Україну. Але такі випадки доволі швидко встановлюються Службою безпеки України та не є масовими. Росія не зустріла масової підтримки в Україні, і це факт», — сказав Президент.

Джерело