Які розрахунки дозволено проводити суб’єктам господарювання в іноземній валюті

Розрахунки за окремими операціями можуть проводитися в іноземній валюті, у гривні, а також у банківських металах.

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, які розрахунки дозволено проводити суб’єктам господарювання в іноземній валюті.

«Відносини, що виникають у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду, регулюються Конституцією України, Законом України від 21.06.2018  №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» зі змінами та доповненнями, іншими законами України, а також нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону №2473 (ч. 1 ст. 3 Закону №2473).

Статтею 99 Конституції України визначено, що грошовою одиницею України є гривня.

Порядок проведення розрахунків на території України встановлено ст. 5 Закону №2473.

Частиною 2 ст. 5 Закону №2473 передбачено, що усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

  1. операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  2. операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  3. операціями з надання фінансових послуг, визначених п. 1 – 5 ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону №2473, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;
  4. операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);
  5. операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  6. іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами Національного банку України.

Розрахунки за операціями, визначеними ч. 2 ст. 5 Закону №2473, можуть проводитися в іноземній валюті, у гривні, а також у банківських металах.

Порядок проведення розрахунків за валютними операціями визначається НБУ (ч. 4 ст. 5 Закону №2473).

Крім того, ст. 14 Закону №2473 передбачено види відповідальності за порушення вимог валютного законодавства.

Зокрема, ч. 4 ст. 14 Закону №2473 визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, має право адекватно вчиненому порушенню застосувати до юридичних осіб (крім уповноважених установ) захід впливу у вигляді штрафних санкцій у розмірі до 100 відсотків суми операції, проведеної із порушенням валютного законодавства.

Отже, за здійснення розрахунків на території України з порушенням порядку, встановленого ст. 5 Закону №2473, передбачено застосування штрафних санкцій у розмірі 100 відсотків суми операції, проведеної із порушенням, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції», — йдеться у повідомленні.

Джерело