Які нежитлові будинки некомерційного призначення не є об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування

Об’єктами декларування зі збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування не можуть бути нежитлові будинки некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м., розташовані на території України. Зображення від rawpixel.com на Freepik

Головне   управління  ДПС  у  м. Києві  повідомляє,  що об’єктами декларування зі збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування не можуть бути нежитлові будинки некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м., розташовані на території України.

«Визначення належності об’єкта нежитлової нерухомості (будівлі, незавершеного будівництва) до того чи іншого класу будівель за призначенням проводиться на підставі документів, що підтверджують їх право власності.

Водночас, декларант самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені ним у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Довідково: п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України визначає склад та обсяг активів, джерела одержання (набуття) яких у разі невикористання фізичною особою права на подання декларації вважаються такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства.

Щодо таких активів фізичної особи не здійснюються нарахування та сплата збору.

До цього виключного переліку відноситься, зокрема, нерухоме майно у вигляді об’єктів нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м., розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування належало фізичній особі на праві власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджується даними відповідних державних реєстрів (пп. «б» пп. 2 п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ)», — сказано у повідомленні.

Джерело