Як перевірити, чи надійний пароль встановлено, та чи не був він зламаний

Створити надійний пароль можна за допомогою спеціальних генераторів.

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інше.

Надійний пароль – один з основних способів захисту для будь-якого акаунту. Тож найважливіше правило, якого слід дотримуватися: що він складніший, то краще.

«Безліч людей нехтують власною безпекою та встановлюють прості паролі, які хакери без зусиль можуть зламати менше ніж за секунду. Для прикладу, у рейтинг найуживаніших паролів, які щорічно складає компанія Nord Security, постійно потрапляють такі комбінації як 123456, qwerty, password, фрази на кшталт iloveyou або власні імена.

Перевірити, чи немає у переліку вашого пароля, можна тут.

Створити надійний пароль можна за допомогою спеціальних генераторів.

Наприклад:

Сервіс від Кіберполіції — https://www.cyberpolice.gov.ua/generate-password

Сервіс від компанії ESET — https://www.eset.com/ua/home/generator-paroley

Сервіс від компанії Avast Software — https://www.avast.ua/random-password-generator#pc

Програма Password Tech Portable (колишня назва PWGen) або інші програми і способи.

Зауважимо, що створені за допомогою генераторів паролі ви навряд чи запам’ятаєте, тож для їх зберігання радимо користуватися менеджерами паролів.

Також – ефективно використовувати для захисту акаунтів пасфрази. Це набір слів, зашифрованих користувачем. Наприклад, оберіть будь-яку фразу – рядок із вірша, пісні, книжки тощо. Видаліть пробіли та замініть деякі літери цифрами, спецсимволами, переведіть певні букви у верхній регістр.

Які є варіанти перевірки паролів:

— Перевірити паролі та поштові адреси на предмет витоку можна на цьому сайті.

— За допомогою інструменту Password Checkup passwords.google.com можна перевірити надійність паролів, які були збережені в акаунті Google. А також дізнатися, чи не були вони зламані, чи не використовуєте ви однакових паролів на різних сервісах.

Підкреслимо, що безпечніше – не зберігати паролів у браузері взагалі.

Сервіс від компанії Zillya https://zillya.ua/check-password підкаже, наскільки надійний пароль ви використовуєте», — йдеться у повідомленні.

Джерело