Хімієтерапевтичний засіб доставили у мозок за допомогою ультразвуку

Вчені та лікарі зі США доставили до мозку людей із гліобластомою хімієтерапевтичний засіб за допомогою ультразвуку. Такий підхід дозволив збільшити концентрацію протиракового препарату у мозку більш ніж втричі і не спричинив небезпечних побічних ефектів з боку нервової системи, повідомляють автори у статті журналу Lancet Oncology.

Флуоресцентний білок, що зазвичай не проникає через гематоенцефалічний бар’єр, потрапив під впливом ультразвуку до тканин мозку. The Lancet Oncology

Чому вдалися до використання ультразвуку?

Мозок як один із найважливіших органів надійно захищається від потенційно шкідливих речовин гематоенцефалічним бар’єром. Це структура переважно з кровоносних судин, яка обмежує потрапляння великих молекул із крові до тканин мозку. Але через це до мозку також важко потрапляють лікарські засоби, що у випадку пухлин може коштувати життя людини. Нещодавно канадські дослідники показали, що вплив ультразвуку дозволяє збільшити проникність гематоенцефалічного бар’єра, доставивши до мозку жінок із метастазами раку молочної залози моноклональні антитіла, що є засобами імунотерапії раку. У новій роботі науковці Північно-західного університету показали, що можна доставити до пухлин у мозку і препарат хімієтерапії, що націлений на боротьбу з гліобластомою — найпоширенішим і одним із найагресивніших типів раку мозку.

Як допоміг ультразвук у лікуванні?

Науковці та медики перевірили підхід на 17 добровольцях із рецидивуючою гліобластомою. Після операції з видалення пухлини, яку неможливо усунути повністю хірургічним шляхом, лікарі імплантували в череп пацієнтів пристрій, що генерує ультразвук, спрямований на мозок. Його вмикали на кілька хвилин кожні три тижні при внутрішньовенному введенні хворим хімієтерапевтичного препарату паклітакселу, щоб збільшити проникність судин мозку для засобу. Усього пацієнти пройшли шість циклів такого лікування.

Аналіз результатів свідчить, що ультразвук справді допомагає доставляти ліки до мозку. Після його впливу концентрація паклітакселу у мозку пацієнтів була у 3,7 раза вищою, ніж без використання ультразвуку. Очікується, що це посприяє ефективнішій терапії гліобластоми, однак у рамках цього першого невеликого дослідження науковці прагнули з’ясувати у першу чергу безпечність підходу. Щодо цього, то у жодного піддослідного не розвинулося прогресуючих неврологічних патологій через ультразвук, а тимчасові порушення через токсичність вдалося усунути зменшенням дози ліків. Найчастішою побічною дією був легкий чи помірний головний біль під час процедури. У меншої частини пацієнтів відмітили тимчасове підвищення кров’яного тиску чи зменшення кількості лейкоцитів, але ці явища теж були тимчасовими і ніхто через лікування не помер. Загалом, дослідники стверджують, що процедура показала себе безпечною, і наразі планують її тестування у другій фазі клінічних випробувань.

Інші експериментальні підходи до боротьби з гліобластомою:

👨‍💻 перепрограмування імунних клітин у мозку антитілами

🛑 введення гідрогелю у місце висічення пухлини, щоб запобігти її поверненню

⛽ імплантування у мозок помпи, яка доставляє безпосередньо до пухлин протираковий засіб.

Джерело