Електростимуляція мозку покращила когнітивні здібності

Американські дослідники провели метааналіз 102 наукових робіт, присвячених впливу неінвазивної електростимуляції мозку, та дійшли висновку, що процедура покращує когнітивні здібності як у здорових дорослих, так і в літніх людей та пацієнтів із нейропсихічними розладами. Дослідження опубліковане в журналі Science Translational Medicine.

Транскраніальна електростимуляція мозку з електроенцефалографією. UNIGE / Silvia Marchesotti

Навіщо стимулювати мозок струмом?

Ритмічні коливання нейрональної активності мозку є одним із найбільш характерних факторів, пов’язаних із когнітивними здібностями. Порушення цих коливань пов’язують із відмінностями у розумових здібностях між людьми, а також із такими відхиленнями як розлади аутистичного спектра чи шизофренія. У деяких випадках вдається нормалізувати цю мозкову активність за допомогою електростимуляції мозку змінним струмом транскраніально — зовні через скальп і череп. Ця методика лікування активно вивчається останніми роками, але дані щодо її ефективності розрізнені. Об’єднати їх і зробити висновки взялися вчені Бостонського університету з американськими колегами.

Як діє електрика на розумові здібності?

Дослідники проаналізували результати 102 наукових праць, присвячених темі транскраніальної електростимуляції, у яких загалом взяли участь 2893 дорослих добровольців. Серед учасників були як здорові, так і пацієнти з депресією, шизофренією, порушенням когнітивних функцій та іншими нейропсихічними розладами. З’ясувалося, що процедура помірно покращує такі аспекти когнітивних функцій як робоча і довготривала пам’ять, увага, інтелект і виконавчі функції. Причому результат стосувався як учасників із відхиленнями, так і здорових, зокрема літніх людей. Тож дослідження надає нові доводи на користь подальших вивчень можливості використовувати транскраніальну електростимуляцію для покращення розумових здібностей у людей.

Джерело