Для України набуває чинності Стамбульська конвенція

Відповідно до неї, постраждалим особам забезпечується якнайкращий захист і підтримка, сприяння їх фізичному, психологічному та соціальному відновленню. Фото: csee-etuce.org

Уповановажений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що з 1 листопада 2022 року для України набуває чинності Стамбульська конвенція. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Відповідно до неї, постраждалим особам забезпечується якнайкращий захист і підтримка, сприяння їх фізичному, психологічному та соціальному відновленню, через такі заходи:

—  застосування захисних приписів;

—  забезпечення інформування постраждалих про їхні права та можливості отримання допомоги та захисту;

—  забезпечення діяльності спеціалізованих служб підтримки;

—  не замовчування проблеми домашнього насильства;

—  захист і підтримка дітей – свідків домашнього насильства.

Не дивлячись на важливість питання, особливо в умовах тривалої війни, існують міфи про Стамбульську конвенцію.

Наприклад, що Стамбульська конвенція вводить в національне законодавство України поняття «ґендер», яке буде негативно впливати на інститут сім’ї, водночас поняття «ґендерної рівності» як рівний правовий статус жінок і чоловіків використовується у Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків з 2005 року і не несе жодної шкоди.

Противники Стамбульської конвенції в Україні також апелюють тим, що остання суперечить релігійним традиціям та релігії в Україні. Однак Конвенція не регулює релігійні норми чи вірування, а підкреслює, що культура, звичаї, релігія, традиції або так звана «честь» не повинні розглядатися як виправдання будь-якого акту насильства.

Міфи та домисли про Стамбульську конвенцію поширюють  в інформаційному полі здебільшого люди, які не детально дослідили її текст, який, до речі, є у відкритому доступі перекладений українською мовою.

Як Омбудсман України закликаю критично підходити до будь-якої неперевіреної інформації, вивчати першоджерела та пам’ятати, що Стамбульська конвенція має на меті не розколоти, а консолідувати зусилля задля подолання насильства стосовно жінок та домашнього насильства.

Докладу зусилля до того, щоб застосування норм конвенції і гармонізація українського законодавства відповідно міжнародним стандартам посилило захист прав жінок в Україні!», — написав він.

Раніше ми писали, що Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції.

Джерело