День вишиванки у Старокостянтинівській громаді: майстер-класи, виставки, виступи музикантів, ярмарок

Цьогоріч Всесвітній день вишиванки відзначають 18 травня. У Старокостянтинівській громаді низку заходів із цієї нагоди відкривав Мистецький проєкт «Від минулого до сьогодення», який відбувався на алеї біля Центральної публічної бібліотеки.

Серед відвідувачів події були й міський голова Микола Мельничук, заступник міського голови Олег Борикін, керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Наталія Шабельник.  

Тут просто неба експонувалася колекція вишиваного етноодягу «Спадок». Кожен екземпляр супроводжувався пояснювальними підписом з описом того чи іншого предмета одягу. Коли ми чуємо про «етноодяг», то ми сприймаємо його виставки як щось, що минуло вже дуже давно. Якщо ми говоримо про виставку вишиваного етноодягу України, то наразі переживаємо його ренесанс, повернення у сьогодення. Елементи вишиванки використовують світові будинки моди, він із нами у боротьбі, коли ми повертаємо своє, боронимо нашу цілісність і демократичність цивілізованого світу, виступаємо на світових аренах і вшановуємо наших Героїв.

Виставка і ярмарок майстрів декоративно-прикладного мистецтва засвідчили реалізацію творчого потенціалу майстрів і майстринь нашої громади. Майстер- класи із різних технік вишивання і вив’язу української хустки зібрали чимало охочих опанувати навички вишивки або ж спробувати себе у ролі моделі із різними способами вив’язування хустки на голові.

 

Юні учасники майстер-класу «Самчиківський розпис як елемент орнаменту вишиванки», що проходив у читальній залі Центральної публічної бібліотеки, зосереджено, крок за кроком виводили на папері художні символи нашої рідної Старокостянтинівщини.

Згодом вихованці й викладачі мистецької школи «Музична школа імені Миколи Кондратюка» на сцені біля Центральної публічної бібліотеки влаштували концертну програму із вокально-музичними номерами.

Джерело