«Ця війна ввійде в історію як така, у якій Росія використовує сексуальне насилля, як зброю проти України», — Глава УГКЦ

Ми отримали одну гарну, добру звістку: 108 українських жінок були звільнені з російського полону. Дякуємо Господу Богу за цих врятованих матерів і жінок, за те, що вони можуть повернутися додому, до своєї сім’ї. Огорнімо разом сьогодні цих жінок нашою увагою, любов’ю і молитвою, відігріймо їх нашим всенародним теплом. Бо ті факти насилля над жінкою в російському полоні, про які вони розповідають, просто розбивають серце, змушують стигнути кров у наших жилах.

Про це сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 237-й день кривавої війни, яку розпочав російський агресор проти нашої Батьківщини, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У зверненні 18 жовтня Глава УГКЦ ділиться підсумками ранкових воєнних новин за добу, а також роздумує над окремим видом зброї Росії — насиллям на статевістю по відношенню до українських жінок, сімей.

Останні ніч і день, каже Предстоятель, знову були добою російського тероризму. Ранкові новини повідомляють про те, що ворог завдав 10 ракетних ударів по території України, 58 авіаударів, 60 обстрілів з реактивних систем різного типу. Вражено 35 населених пунктів міст і сіл.

Патріарх звернув увагу на те, що в умовах війни родина опинилася в морі насилля і злоби, що руйнує людину. Те насилля, ті масові вбивства, які ми бачимо сьогодні в Україні, просто вражають. «Ця війна ввійде в історію як така, у якій Росія використовує насилля щодо інтимної сфери людини як зброю проти України», — наголошує архиєрей.

Статевість, за його словами, стає інструментом для зневаги і приниження людської особи. Ми маємо велику кількість жахливих фактів привселюдного зґвалтування. Є випадки, коли дівчата, жінки завагітніли від своїх ґвалтівників. «Годі уявити, наскільки це насилля щодо інтимної сфери людини ранить українську родину, гідність чоловіка і жінки, нищить те, що Господь Бог створив для любові!», — каже Блаженніший Святослав.

На його переконання, ми зобов’язані зробити все від нас залежне, щоб сім’я була вільна від насильства. Якщо сім’я, як оазис життя і любові, не буде захищена від будь-якого виду насильства, тоді, мабуть, вона не встоїться. «Зробімо разом усе можливе, щоб наші чоловіки і жінки любили одне одного, а російський окупант ніколи не вдирався в українську родину з жахливою гримасою насилля», — закликає Глава УГКЦ.

Джерело