Амінокислота таурин подовжила здорове життя мишам і макакам

Додавання до раціону таурину подовжило піддослідним мишам життя та посприяло здоровішому старінню. Позитивний ефект відмітили і в приматів, у яких добавка цієї амінокислоти покращила функціонування імунної системи, мозку та метаболізму серед іншого. Про таке повідомляють науковці у журналі Science.

Молода особина макаки резус. Geoff Gallice / Flickr / Wikimedia Commons

Що це за амінокислота?

Таурином називають амінокислоту, яка відіграє важливу роль у підтриманні роботи м’язів, очей, центральної нервової системи, метаболізму. Це також один із основних інгредієнтів у енергетичних напоях. Хоч сполука одна з найпоширеніших в організмі, з віком у людей та інших тварин відмічають зменшення її концентрації у крові, що пов’язують із віковими змінами. У новій роботі вчені Колумбійського університету з колегами вирішили з’ясувати, як таурин у вигляді харчової добавки може вплинути на здоров’я тварин, особливо вже старіючих.

Яку дію проявив таурин?

Перші досліди на мишах показали, що тварини живуть на 10-12 відсотків довше на дієті з таурином. А у 28 місяців, що рівнозначно похилому віку, їхня очікувана тривалість життя більша на 18-25 відсотків. Ці тварини також пізніше зазнавали вікового погіршення здоров’я: у середньому віці вони мали помітно кращий стан кісток, м’язів, підшлункової залози, мозку, жирової тканини, кишківника та імунної системи. Схожий ефект виявили і макак 15-річного, середнього віку, яким додавали в раціон таурин протягом 6 місяців. У них були щільніші кістки, менше пошкодження печінки, кращі контроль глюкози у крові та імунна регуляція, серед іншого. На клітинному рівні таурин пригнітив одразу декілька механізмів, пов’язаних зі старінням.

Природне збільшення концентрації таурину у крові вчені відмітили у людей після фізичних навантажень, що може пояснити користь активного життя для здоров’я та довголіття. Автори сподіваються, що наступні досліди допоможуть з’ясувати, чи може добавка таурину до раціону подовжити здорове життя людям.

Джерело