Адвокат може представляти інтереси клієнта у відділах ДРАЦС з питань реалізації особистих немайнових прав на підставі електронного договору — РАУ

Укладення договору про надання правової допомоги між клієнтом і адвокатом в електронній формі та підписання його з використанням електронного цифрового підпису передбачено законодавством та відповідає його нормам, роз’яснили у РАУ.

Рада адвокатів України ухвалила рішення № 121, яким затвердила роз’яснення щодо можливості адвокатам здійснювати представництво інтересів клієнтів на підставі договору, вчиненого в електронній формі, а також необхідності надання клієнтом згоди на розкриття конфіденційної інформації. Про це повідомляє офіційний сайт НААУ.

Проєкт роз’яснення підготовлений Комітетом з сімейного права НААУ, до завдань якого належить виявлення актуальних проблем у сфері сімейного права та сприяння їх вирішенню.

РАУ, дослідивши матеріали звернень представників відділів ДРАЦС, взявши до уваги висновок Комітету з сімейного права НААУ, роз’яснила:

1) укладення договору про надання правової допомоги між клієнтом і адвокатом в електронній формі та підписання його з використанням електронного цифрового підпису передбачено законодавством та відповідає його нормам. На підставі такого договору адвокат має право представляти інтереси клієнта у відділах державної реєстрації актів цивільного стану з питань реалізації особистих немайнових прав;

2) згода клієнта на обробку його персональних даних, викладена окремим пунктом у договорі про надання правової допомоги, вчиненому в електронній формі, відповідає вимогам спеціального Закону – «Про захист персональних даних», та є достатньою підставою для отримання конфіденційної інформації, зокрема щодо сімейного стану, адвокатом в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Джерело