14 листопада — Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання на цукровий діабет невпинно зростає. Дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга, який народився 14 листопада 1891 року. Починаючи з 2007 року, відмічається під егідою Організації Об’єднаних Націй.

Цукровий діабет можна назвати захворюванням 21 століття, адже кількість хворих на сьогоднішній день досягає майже 500 мільйонів.

До факторів ризику розвитку цукрового діабету відносять, перш за все, стреси. Далі йдуть нездоровий спосіб життя, надмірна вага, високий показник артеріального тиску, хвороби серця, високий рівень холестерину, підвищений рівень радіації. Усе це впливає на розвиток цукрового діабету. На перших етапах, для яких характерна все більша нездатність організму засвоювати глюкозу, є підвищення рівня цукру в крові після прийняття їжі . Тому для літніх людей піші прогулянки в помірному темпі відразу після прийняття їжі достатньо ефективні для того, щоб знизити рівень цукру в крові.

Лікарі переконують: хоч діабет і є серйозною недугою, з ним можна повноцінно жити протягом багатьох років. Варто лише не впадати у відчай, правильно харчуватися і займатися фізкультурою, дослухаючись при цьому до порад медиків.

Харчування при діабеті

При діабеті I типу особливих обмежень в їжі немає, але тільки за умови правильного підбору дози інсуліну. Доки ж доза не підібрана, краще взагалі утриматися від солінь, солодкої, гострої і жирної їжі. Не слід забувати, що харчування при цьому типі діабету має бути збалансованим і здоровим.

При діабеті II типу фахівці рекомендують виключити з їжі такі продукти:

• білий хліб, пиріжки та вареники;

• цукор, кондитерські вироби;

• солодкі газовані напої і солодкі соки;

• сало, свинину і вироби зі свинини;

• картоплю і рис;

• ізюм, фініки, банани, інжир, курагу, виноград, хурму, диню й абрикоси.

Крім того, варто обмежити споживання смажених, гострих, солоних і консервованих продуктів. Ретельно контролюйте споживання жирів (не більше 10% калорій щодня).

Продукти, корисні для діабетиків:

Усім діабетикам без винятку показані свіжі овочеві соки. Найкращим соком для діабетиків є сік селери, петрушки і кропу. Сік з цих складових чудово допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

Продукти, рекомендовані до споживання:

• варена нежирна яловичина;

• нежирна риба, бажано запечена в духовці або варена;

• куряче м’ясо (вживання шкури від курки слід виключити);

• чорний хліб;

• яйця курячі (не більше 4 шт. на тиждень);

• крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшенична;

• грейпфрут;

• сік томатний, зелений чай;

• капуста (білокачанна і/або цвітна), кабачки, огірки, баклажани;

• петрушка, кріп;

• кислі яблука, мандарини, сливи, кавуни і ягоди в обмеженій кількості.

Щоб попередити діабет, необхідно підтримувати нормальну масу тіла, не уникати фізичної активності, займатись нею щоденно, дотримуватись здорового і збалансованого харчування, зменшити споживання цукру (в тому числі солодких газованих напоїв) та насичених жирів, їсти несолодкі фрукти та овочі, відмовитись від куріння, тобто вести здоровий спосіб життя. Важливо також за допомогою аналізів відстежувати рівень цукру в крові, щоб у разі необхідності почати лікування якнайшвидше.

Урядова програма « Доступні ліки» надає можливість кожному громадянину України отримати безкоштовно або з незначною доплатою медикаментозні препарати для лікування цукрового діабету ІІ типу. Щоб отримати ліки, які підпадають під дію програми, потрібно звернутися до лікаря-ендокринолога та отримати правильно виписаний рецепт. Ліки за рецептом можна придбати в аптеках, що беруть участь у програмі. Вартість ліків аптекам компенсує держава.

Джерело