Салати — це страви, які зажди можна приготувати швидко та смачно. До вашої уваги рецепти 10 найкращих салатів від нашої редакції.
Оселедець під шубою
Щоб було цікавіше, зробимо його в стакані.
Інгридієнти
Філе оселедця (350 грам)
5 штук. яєць
3 шт. картоплі (середніх)
2 шт. буряків (середніх)
2 шт. моркви
1 шт. цибулі ріпчастої (біла цибулина)
160 гр. майонезу
0,06 гр. білого свіжомеленого перцю (за смаком)
Приготування
Крок 1
Овочі в мундирі та яйця зваріть заздалегідь. Оселедець очистіть, розділіть на філе, видаліть пінцетом усі кістки та наріжте рибу на дрібні кубики. Цибулю очистіть, подрібніть і змішайте з оселедцем.
Крок 2
Буряк, морква, картопля очистіть і натріть на великій тертці. Яйця очистіть та натріть на великій тертці.
Крок 3
На дно порційних стаканчиків викладіть шар картоплі та змастіть майонезом. Зверху рівним шаром розподіліть оселедець, змішаний з цибулею. Знову змастіть майонезом. Потім викладіть половину яєць, на них — морква, потім яйця, що залишилися. Промазуйте кожен шар майонезом. Останнім викладіть шар буряка.
Крок 4
Заберіть склянки в холодильник на 4 години, щоб шари просочилися.
Крок 5
Перед подачею прикрасьте блюдо майонезом і нарізаними листочками петрушки.
Салат «Шопський» із болгарською бринзою
Інгридієнти
Огірки свіжі, 250 г
Помідори, 250 г
Перець солодкий червоний, 250 г
Петрушка, 3 гілочки
Кріп, 3 гілочки
Цибуля зелена, 3 штуки
Оливкова олія, 2 ст. л.
Лимонний сік, 1 ст. л.
Бринза, 150 г
Сіль, за смаком
Приготування
Крок 1
Овочі та зелень вимийте та обсушіть. Огірки очистіть від шкірки та наріжте великими кубиками (приблизно 1,5 х 1,5 см). Складіть у салатник.
Крок 2
Помідори розріжте навпіл, видаліть плодоніжки, потім наріжте кубиками (черрі розріжте навпіл). Додати помідори до огірків.
Крок 3
Перець розріжте навпіл, видаліть плодоніжки, насіння і перегородки, наріжте м’якоть великими кубиками і додайте до овочів.
Крок 4
Зелень і цибулю дрібно порубайте, попередньо обрізавши довгі стебла біля петрушки та кропу, складіть салатник.
Крок 5
Полийте салат олією, збризкайте лимонним соком і акуратно перемішайте. Солити салат не потрібно, але за бажання трохи можна, тільки не забудьте після цього знову перемішати.
Крок 6
Натріть бринзу на великій тертці прямо в салатник і подавайте.
Салат з капусти з морквою та огірком
Інгридієнти
Капуста білокочанна, 1 качан
Морква, 4 шт.
Огірки свіжі, 2 шт.
Цибуля зелена, 5 пір’їнок.
М’ята свіжа, 1 пучок
Сіль, за смаком
Перець чорний, за смаком
Майонез, 0.5 склянки
Лимонний сік, 2 ст. л.
Зіра (кумін) мелена, 1 ч. л.
Цукровий пісок, 2 ч. л.
Приготування
Крок 1
Капусту тонко нашаткуйте. Моркву очистіть та натріть на великій тертці. Огірки наріжте соломкою. Зелену цибулю та листя м’яти тонко наріжте.
Крок 2
Для заправки змішайте майонез із лимонним соком та зірою, при необхідності додайте трохи цукру.
Крок 3
Змішайте капусту, моркву, огірки та зелену цибулю, заправте салат, посоліть і поперчіть. Перед подачею додайте|добавляйте| листочки м’яти і перемішайте.
Салат із сиру з виноградом та горіхами
Інгридієнти
Виноград чорний без кісточок,300 г
Сир твердий, 200 г
Волоський горіх, 0.5 склянки
Мед, 1 ч. л.
Оливкова олія, 3 ст. л.
Лимонний сік, 1 ст. л.
Сіль, за смаком.
Приготування
Крок 1
Розріжте виноград навпіл і видаліть кісточки, якщо є. Складіть у миску.
Крок 2
Наріжте сир кубиками зі стороною 1 см і додайте винограду.
Крок 3
Крупно порубайте волоські горіхи. У невеликій мисочці змішайте мед з оливковою олією та лимонним соком, збийте вилкою до однорідності і трохи посоліть. Полийте салат заправкою та подавайте.
Вінегрет із грибами
Інгридієнти
Буряк, 3 шт.
Картопля, 3 шт.
Морква, 3 шт.
Печериці, 250 г
Оливкова олія, 2 ст. л.
Огірки солені, 5 штук.
Цибуля зелена, 7 пір’їнок.
Кріп, 10 гілочок.
Оцет винний білий, 2 ст. л.
Гірчиця із зернятками, 1 ст. л.
Оливкова олія, 4 ст. л.
Сіль, за смаком.
Перець чорний, за смаком.
Приготування
Крок 1
Буряк, картопля та морква вимийте щіткою та обсушіть. Загорніть кожен коренеплід у фольгу і викладіть на лист. Розігрійте духовку до 200 ° С та запікайте овочі до готовності. Картопля буде готова через 50 хвилин, морква – через 60–70 хвилин, буряк – через 1 годину 20 хвилин. Овочі остудіть та очистіть.
Крок 2
Печериці наріжте кубиками. Розігрійте у сковороді 2 ст. л. оливкової олії, викладіть печериці, трохи посоліть і смажте на сильному вогні, помішуючи, 5-7 хвилин. Остудіть.
Крок 3
Наріжте буряк, картопля та морква однаковими кубиками. Також наріжте солоні огірки. Зелену цибулю та кріп порубайте.
Крок 4
Для заправки змішайте оцет та гірчицю, посоліть, поперчіть, влийте оливкову олію та добре збийте.
Крок 5
Змішайте коренеплоди, гриби, солоні огірки та зелень, полийте вінегрет заправкою та залиште на 30 хвилин. Потім подайте.
Салат з огірків з пекінською капустою
Інгридієнти
Капуста пекінська, 12 аркушів
Огірки свіжі, 500 г
Кінза, 1 пучок
Арахіс смажений, 50 г
Імбир (корінь), 3.5 см
Часник, 2 зубчики
Рослинна олія, 4 ст. л.
Кунжут білий (насіння), 1 ст. л.
Кунжутна олія світла, 1 ст. л.
Мед, 1 ч. л.
Оцет яблучний, 1 ст. л.
Соус соєвий світлий, 2 ст. л.
Приготування
Крок 1
Дуже тонко нашаткуйте пекінську капусту. По кожному молодому огірочку стукніть важким маточкою або качалкою, щоб він тріснув. Наріжте огірочки впоперек на шматки завдовжки 3 див.
Крок 2
Для заправки дуже дрібно порубайте очищені імбир та часник. Обсмажуйте імбир та часник у олії на мінімальному вогні 3 хвилини.
Крок 3
Потім додайте кунжутне насіння, смажте ще 1 хвилину. Зніміть з вогню і додайте решту інгредієнтів для заправки. Полийте гарячою заправкою пекінську капусту з огірками, перемішайте та залиште на 15 хвилин.
Крок 4
Дрібно наріжте кінзу. Порубайте арахіс так, щоб були маленькі та великі шматочки. Змішайте кінзу із салатом, посипте арахісом і подавайте.
Грецький салат
Інгридієнти
Огірки свіжі, 8 шт.
Помідори, 4 шт.
Цибуля червона, 2 шт.
Перець солодкий жовтий, 1 шт.
Перець солодкий червоний, 1 шт.
Маслини каламату, 200 г
Сир фета, 600 г
Оливкова олія, 100 мл
Орегано сушений, 1 ч. л.
Оцет винний червоний, 50 мл
Сіль, за смаком
Перець чорний, за смаком.
Приготування
Крок 1
Наріжте огірки товстими кружальцями, помідори великими часточками. Цибулю очистіть і наріжте середніми півкільцями. Солодкі перці очистіть від насіння та перегородок, видаліть плодоніжки. Наріжте м’якоть середніми смужками.
Крок 2
Маслини обсушити рушниками, роздавити, видалити кісточки. Сир розріжте на 6 порційних прямокутних шматків, збризкайте оливковою олією, присипте орегано.
Крок 3
Змішайте овочі та маслини, розкладете по глибоких тарілках. Збийте вилкою масло, що залишилося з оцтом, сіллю і перцем, полийте овочі. Зверху в кожну тарілку викладіть на шматок сиру. Відразу ж подавайте.
Салат з тунцем та квасолею
Інгридієнти
Цибуля червона, 0,5 шт.
Оцет винний червоний, 2 ст. л.
Селера (корінь), 1 шт.
Петрушка, 0.5 пучка.
Квасоля біла консервована у власному соку, 300 г.
Тунець у власному соку, 1 банк.
Сіль, за смаком.
Перець чорний, за смаком.
Приготування
Крок 1
Червону цибулю очистіть і наріжте тонкими кільцями. Налийте в глибоку миску червоний винний оцет, додайте цибулю, посоліть і добре пам’ятайте.
Крок 2
Селеру очистіть і наріжте соломкою, петрушку дрібно наріжте. Додайте в суміш із цибулі.
Крок 3
Злийте рідину з|із| банки з квасолею. Перекладіть салат, акуратно перемішавши.
Крок 4
Дістаньте тунця з олії та розділіть його на шматочки.
Крок 5
У сервірувальні тарілки викладете салат, зверху додайте шматочки тунця, поперчіть та подавайте.
Олів’є з креветками та мідіями
Інгридієнти
Яйця курячі, 7 шт.
Картопля, 4 шт.
Морква, 2 шт.
Часник, 3 зубчики
Огірки свіжі, 1 шт.
Огірки мариновані, 4 шт.
Горошок заморожений, 200 г
Креветки, 400 г
Мідії очищені, 250 г
Лимони, 1 шт.
Майонез, 150 г
Сіль, за смаком
Перець чорний, за смаком
Мікрозелень, 10 г
Грінки з багету, 10 шт.
Приготування
Крок 1
Яйця відваріть круто, остудіть, очистіть.
Крок 2
Картопля та морква, не очищаючи, відваріть до готовності з додаванням зубчиків часнику. Остудіть, очистіть, часник видаліть. Очистіть усі огірки від шкірки.
Крок 3
Зелений горошок залийте окропом, залиште на 5 хвилин|мінути|. Відкиньте на друшляк.
Крок 4
Креветки та мідії приправте сіллю, перцем, лимонним соком та цедрою. Залишіть на 5-7 хвилин.
Крок 5
Наріжте яйця та овочі кубиками зі стороною 5-7 мм. Перекладіть у миску до креветок та мідій. Заправте майонезом.
Крок 6
Викладіть салат через кільце сервіровки. Прикрасьте мікрозеленню та грінками.
Зелений салат з курячою грудкою гриль
Інгридієнти
Куряча грудка (філе), 300 г
Чебрець сушений, 0,5 ч. л.
Оливкова олія, 1 ст. л.
Виноград червоний без кісточок, 300 г
Цибуля червона, 0,5 шт.
Волоський горіх, 0.5 склянки
Мікс-салат, 100 г
Сир розсольний, 50 г
Сіль, за смаком
Перець чорний, за смаком
Часник, 1 зубчик
Оливкова олія, 0.35 склянки
Оцет бальзамічний, 2.5 ст. л.
Мед, 1 ст. л.
Гірчиця дижонська, 1.5 ч. л.
Приготування
Крок 1
Куряче філе злегка відбийте, щоб воно стало рівномірною товщиною. Натріть сіллю, перцем і сушеним чебрецем, змастіть оливковою олією.
Крок 2
Розігрійте сковороду-гриль та обсмажуйте філе по 4 хвилини з кожного боку до готовності. Перекладіть філе на тарілку, прикрийте фольгою та залиште на 5 хвилин. Потім наріжте тонкими скибочками.
Крок 3
Ягоди винограду розріжте на половинки, видаліть кісточки, якщо вони є. Цибулю очистіть і наріжте тонким пір’ям, промийте в холодній воді і обсушіть. Волоські горіхи крупно порубайте.
Крок 4
Для заправки часник очистіть, подрібніть, змішайте з рештою інгредієнтів для заправки і добре збийте віночком.
Крок 5
Покладіть салатне листя, виноград, куряче філе і цибулю в салатник, полийте заправкою і перемішайте. Посипте дрібно розкришеним сиром, волоськими горіхами і подавайте.